Dagdieverij, een zwaar vergrijp in het arbeidsrecht

Dagdieverij. Ik associeer dit woord met de tijd van Swiebertje. Toch is het verrassend actueel en bovendien een zwaar vergrijp, althans in het arbeidsrecht. Er bestaat ook het werkwoord dagdieven (dagdiefde, gedagdiefd). En degene die zich daaraan schuldig maakt, is een dagdief of dagdievegge. Het betekent nietsdoen, lanterfanten, luieren, slampampen (heerlijk woord).In het arbeidsrecht is dagdieverij […]

Lees verder

Dagdieverij. Ik associeer dit woord met de tijd van Swiebertje. Toch is het verrassend actueel en bovendien een zwaar vergrijp, althans in het arbeidsrecht. Er bestaat ook het werkwoord dagdieven (dagdiefde, gedagdiefd). En degene die zich daaraan schuldig maakt, is een dagdief of dagdievegge. Het betekent nietsdoen, lanterfanten, luieren, slampampen (heerlijk woord).
In het arbeidsrecht is dagdieverij het stelen van tijd van de baas (diefstal van uren), bijvoorbeeld inklokken en/of inloggen en weer naar huis gaan of opzettelijk minder werken. Het is niet alleen een reden voor ontslag op staande voet of ontbinding (wegens verwijtbaar handelen). Het is zelfs ernstig verwijtbaar zodat de dagdief of dagdievegge geen recht heeft op de transitievergoeding.

Stelen van tijd van de baas = geen transitievergoeding bij ontslag

In deze zaak had KPN een medewerker wegens dagdieverij op staande voet ontslagen. De rechter vindt dat dagdieverij op zichzelf een ontslag op staande voet rechtvaardigt maar, omdat KPN de dagdief tevens op de ‘Lijst van Ongewilde Personen’ had geplaatst met als gevolg dat hij gedurende 5 jaar niet kan werken voor andere netwerkproviders, is het een te zware maatregel. Het ontslag op staande voet wordt daarom vernietigd maar de arbeidsovereenkomst wordt wel ontbonden, zonder vergoeding.
Andere recente uitspraken over dagdieverij: Rb. Limburg 20-02-2023, ECLI:NL:RBLIM:2023:1284 en Rb. Noord-Holland 15-07-2022, ECLI:NL:RBNHO:2022:6301.

Heeft u vragen of heeft u advies nodig?

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met het team Arbeid van SWDV Advocaten. Of maak een belafspraak.

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises. Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises.