Kan een werknemer voor dezelfde misdraging twee keer worden ontslagen?

Of, kan een arbeidsovereenkomst die al is geëindigd (om dezelfde reden) worden ontbonden? Ja, dat kan. Deze werknemer had meerdere fulltime dienstverbanden naast elkaar bij verschillende woningcorporaties in een ambulante functie.Hij begon bij Werkgever 1 (36 u/wk). Anderhalf jaar later kwam daar Werkgever 2 bij (32 u/wk) (‘dubbelfunctie’) en een jaar daarna voegde hij daar […]

Lees verder

Of, kan een arbeidsovereenkomst die al is geëindigd (om dezelfde reden) worden ontbonden? Ja, dat kan.

Deze werknemer had meerdere fulltime dienstverbanden naast elkaar bij verschillende woningcorporaties in een ambulante functie.
Hij begon bij Werkgever 1 (36 u/wk). Anderhalf jaar later kwam daar Werkgever 2 bij (32 u/wk) (‘dubbelfunctie’) en een jaar daarna voegde hij daar Werkgever 3 (36 u/wk) aan toe (‘triplefunctie’).

Terecht ontslag op staande voet en ontbinden wegens wanprestatie

Toen Werkgever 1 dit ontdekte, heeft hij de werknemer op staande voet ontslagen. Zowel de kantonrechter als het hof vond dit ontslag terecht.
De arbeidsovereenkomst met Werkgever 2 was intussen van rechtswege geëindigd (contract voor bepaalde tijd, niet verlengd).
De arbeidsovereenkomst met Werkgever 3 is via een vaststellingsovereenkomst geëindigd.
Werkgever 1 vordert dat de arbeidsovereenkomst, die dus al is geëindigd door ontslag op staande voet, wordt ontbonden wegens wanprestatie (art. 7:686 BW) en dat de werknemer, via de zogenoemde ongedaanmakingsverbintenis, het loon moet terugbetalen over de periode dat hij gelijktijdig andere dienstverbanden had. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst wegen wanprestatie en veroordeelt de werknemer alleen tot terugbetaling van het loon dat hij tijdens zijn ziekte had ontvangen (€ 43.766,50). Werkgever 1 kon namelijk niet aantonen dat de waarde van de arbeidsprestatie nihil is geweest of dat de arbeid die de werknemer had verricht minder waard is geweest dan het betaalde loon (art. 6:272 BW).
Werkgever 2 vordert eveneens ontbinding wegens wanprestatie maar vordert alleen terugbetaling van het loon over de periode dat de werknemer ziek was (€ 37.552,80). Beide vorderingen worden toegewezen. De volledige uitspraak van de rechtbank Den Haag d.d. 15 maart 2023 leest u hier.

Heeft u vragen of heeft u advies nodig?

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met het team Arbeid van SWDV Advocaten. Of maak een belafspraak.

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises