Valt misstand onder Wet bescherming klokkenluiders?

De ene misstand is de andere niet. De werknemer die een misstand meldt die valt onder de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) mag niet worden benadeeld (bijvoorbeeld ontslag). De werknemer die een andere ‘misstand’ meldt, heeft deze bescherming niet. In deze zaak had de werknemer zijn ontevredenheid kenbaar gemaakt over hoe hij in twee gesprekken was behandeld, over de […]

Lees verder

De ene misstand is de andere niet. De werknemer die een misstand meldt die valt onder de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) mag niet worden benadeeld (bijvoorbeeld ontslag). De werknemer die een andere ‘misstand’ meldt, heeft deze bescherming niet. In deze zaak had de werknemer zijn ontevredenheid kenbaar gemaakt over hoe hij in twee gesprekken was behandeld, over de thuiswerkregeling en over de inhoud van bepaald appverkeer. Dit zijn volgens de rechter geen misstanden in de zin van de Wbk. Er is immers geen sprake van een (dreigende) schending van het Unierecht en het maatschappelijk belang is niet in het geding. Conclusie: de rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding. De volledige uitspraak van de rechtbank Overijssel d.d. 14 maart 2023 vindt u hier.

Meer weten over de Wet bescherming klokkenluiders?

Jeroen Dikker heeft een artikel geschreven waarin hij uitlegt wat deze wet voor u betekent. Zijn artikel over de Wkb vindt u hier.

Heeft u vragen of heeft u advies nodig?

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met het team Arbeid van SWDV Advocaten. Of maak een belafspraak.

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises. Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises.