Onderwijs

Ons team is werkzaam voor onderwijspersoneel en alle soorten onderwijsinstellingen in het primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO) en middelbaar- en hoger beroepsonderwijs (MBO en HBO). Daarnaast staan wij medezeggenschapsraden, raden van toezicht en gemeenten bij in onderwijsrechtelijke problemen. Die diversiteit onderscheidt ons van andere kantoren. Onze kennis van alle partijen in de onderwijsbranche werkt in het voordeel van onze klanten, bijvoorbeeld aan de onderhandelingstafel, maar ook in een procedure.

Van onderwijshuisvesting tot vrijheid van onderwijs

In het onderwijsrecht komen verschillende rechtsgebieden samen. Ons team weet daarom alles van het ambtenarenrecht, wat van belang is voor medewerkers in het openbaar onderwijs, en van het arbeidsrecht waar medewerkers in het bijzonder onderwijs mee te maken hebben. Uiteraard zijn wij op de hoogte van de verschillende CAO’s en regelgeving binnen de diverse soorten onderwijs.

Onze klanten schakelen het team Onderwijs in voor:

 • Huisvestingsvragen: advisering wet- en regelgeving, begeleiding aanvraag (nieuw)bouw
 • Rechtspositionele problematiek: ontslag, disciplinaire maatregelen, reorganisatie, cao’s
 • Medezeggenschaptrajecten: advisering wet- en regelgeving over en aan medezeggenschapsraden
 • Vrijheid van onderwijs: toelating, schorsing, verwijdering
 • Juridische check op reglementen, statuten
 • Toezicht: accreditatie, inspectie, kwaliteitszorg, audits
 • Bekostiging en financiering: overschrijdingsregeling, subsidie, fusie of overname, verzelfstandiging, surseance, faillissement

Onderwijsrecht: vaak combinatie van rechtsgebieden

Wij zijn voor onze klanten een vaste juridische sparringpartner. Wij springen snel in en zijn problemen vóór door bijvoorbeeld een juridische check op de standaard (arbeids)overeenkomsten. Wij signaleren wanneer het nodig is om de statuten aan te passen en houden onze klanten op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen en de consequenties daarvan.

In de onderwijsbranche komt het zelden voor dat een juridisch probleem maar één rechtsgebied raakt. Vaak opereert ons team op het snijvlak van bestuurs- en civiel recht, omdat we bijvoorbeeld niet alleen te maken met vastgoedrecht, maar ook met bekostiging.
Bij financiële problemen kan het nodig zijn een insolventiespecialist in te schakelen. Ook die kennis hebben wij in huis en is voor onze klanten beschikbaar. Onze specialistische kennis en korte lijnen, worden door onze klanten als prettig ervaren en onderscheiden ons van andere advocatenkantoren.

Binnen onze expertise Onderwijs helpen wij u met de volgende rechtsgebieden
 • Vrijheid van onderwijs
 • Bestuursrecht (bekostiging en subsidie)
 • Good governance

mr. S.E.H. (Suzanne) van Thoor

Advocaat

Expertise: Onderwijs

Neem vrijblijvend contact met ons op

Laat uw mail of telefoonnummer achter en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.