Vervoersrecht

Vervoersrecht omvat de regels, wetten en verdragen van transport. Het raakt meerdere rechtsgebieden, waaronder verzekeringsrecht, aansprakelijkheidsrecht en handelsrecht. Bij het vervoersrecht gaat het vaak om internationale zaken waarbij de tijdsdruk en de financiële belangen groot zijn. Onze advocaten zijn bekend met ieder aspect dat hierbij komt kijken.

Onze cliënten op het gebied van vervoersrecht zijn logistieke dienstverleners, vervoerders, terminals, handelaren, expediteurs en transporteurs. Wij beschikken over een internationaal netwerk waar we in internationale zaken gebruik van maken.

Hebt u advies nodig over vervoersrecht of overweegt u om te procederen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

Wanneer is vervoersrecht voor u van belang?

Als er tijdens het transport iets fout gaat, hebt u vaak met spoed advies nodig om vast te stellen wie er verantwoordelijk is en wie u moet aanspreken.
Waarschijnlijk gaan er in dit geval een of meerdere van de volgende vragen door uw hoofd:

 • Hoe moet ik omgaan met ernstige ladingschade?
 • Wie is er verantwoordelijk als een logistiek systeem niet blijkt te werken, waardoor er een levering vertraagd wordt of de onjuiste bestellingen worden geleverd?
 • Wanneer mag er beslag gelegd worden op mijn goederen tijdens het vervoer?

Wat is een vervoersovereenkomst?

In een vervoersovereenkomst neemt de vervoerder de verplichting op zich om een lading te vervoeren. Dit kan over de weg, het water of het spoor zijn, of een combinatie daarvan. De vervoerder moet een vervoersprestatie leveren en heeft dus een resultaatverplichting.

Het verschil tussen vervoerder en expediteur

Juridisch is er een groot verschil tussen vervoerder en expediteur. Het is belangrijk dat u zich hierin verdiept, omdat het grote kosten en risico’s met zich kan brengen.

Een expediteur is een bemiddelaar die zorgt dat de goederen zo efficiënt mogelijk worden vervoerd. Deze partij vervoert zelf niet, maar schakelt hier externe partijen voor in.

De aansprakelijkheid van expediteurs is door het gebruik van de Fenex voorwaarden grotendeels uitgesloten of beperkt. Daarom is de vraag of er vervoer of expeditie is overeengekomen zo relevant. Dat betekent niet dat een expediteur nooit aansprakelijk is; deze heeft wel degelijk een inspanningsverplichting om ervoor te zorgen dat de geschikte vervoerder wordt gevonden, u bij calamiteiten te informeren en te proberen de schade te verhalen op de vervoerder.

Een vervoerder verzorgt het daadwerkelijke transport. In geval van schade is de vervoerder aansprakelijk en niet de expediteur. Daarnaast is de vervoerder gebonden aan internationale verdragen en wetten waarin zijn aansprakelijkheid is vastgelegd.

Een voorbeeld: vervoersovereenkomst of expeditieovereenkomst?

Stel dat u een belangrijke opdracht heeft ontvangen van een Portugese importeur van motoren. Begin januari moeten er twintig motoren worden geleverd aan deze klant.

U belt een bedrijf op met de vraag “Kunt u het transport voor mij regelen?”. Het bedrijf antwoordt bevestigend met “Ja, dat gaan wij voor u verzorgen”. Heeft u nu een vervoersovereenkomst gesloten of een expeditieovereenkomst?

In de praktijk procederen we veel over wat er precies is overeengekomen en welke partij aansprakelijk is. Wij adviseren u in dit soort situaties graag of staan u bij tijdens deze belangrijke procedures.

Transport & logistiek: de thema’s in vervoersrecht

Binnen de transport- en logistieke sector staan de volgende thema’s centraal:

 • Het opstellen van contracten, van vervoersovereenkomsten tot en met het opstellen van logistieke contracten waarin naast vervoer ook afspraken worden gemaakt over handling, opslag, verpakken, labelen, assemblage en retourstromen
 • Begeleiding in procederen en arbitreren over vervoerscontracten, claims en ladingschade
 • Internationaal vervoersrecht en de internationale verdragen en regelgevingen
 • Het opzeggen van en adviseren bij opgezegde logistieke contracten
  Beslagkwesties, ladingschades en vervoersovereenkomsten
Binnen onze expertise Vervoersrecht helpen wij u met de volgende rechtsgebieden
 • Wegvervoer
 • Binnenvaart
 • Zeevervoer
 • Luchtvracht
 • Containervervoer
 • Multimodaal vervoer

Maak kennis met SWDV

In onze praktijk staan we veel bedrijven bij in deze kwesties. Wij kennen uw branche als geen ander en met onze strategische en creatieve oplossingen zijn wij uw sparringpartner. Kent u ons nog niet? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

mr. R. (René) de Bondt

Advocaat

Expertise: ondernemingsrecht, verbintenissenrecht, vervoerrecht & handelsrecht

Neem vrijblijvend contact met ons op

Laat uw mail of telefoonnummer achter en een van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met u op.