Bestuursverbod voor maximale duur opgelegd

Bestuursverbod voor de duur van vijf jaar Bij vonnis van 13 juni 2018 heeft de rechtbank Den Haag voor de duur van vijf jaar aan bestuurders een bestuursverbod opgelegd. De rechtbank heeft conform de eis van curator Bert van Apeldoorn (SWDV Advocaten) een bestuursverbod voor de maximale duur opgelegd en bestuurders hoofdelijk veroordeeld tot betaling […]

Lees verder

Inhoudsopgave

  1. Bestuursverbod voor de duur van vijf jaar
  2. Wet civielrechtelijk bestuursverbod

Bestuursverbod voor de duur van vijf jaar

Bij vonnis van 13 juni 2018 heeft de rechtbank Den Haag voor de duur van vijf jaar aan bestuurders een bestuursverbod opgelegd. De rechtbank heeft conform de eis van curator Bert van Apeldoorn (SWDV Advocaten) een bestuursverbod voor de maximale duur opgelegd en bestuurders hoofdelijk veroordeeld tot betaling van boedeltekort wegens onbehoorlijk bestuur. Tevens is bepaald dat de betrokken bestuurders door de Kamer van Koophandel uit het handelsregister moeten worden uitgeschreven bij rechtspersonen waar zij als bestuurder staan ingeschreven.

Dit is de eerste bekende uitspraak in Nederland, waarbij een bestuursverbod voor de maximale duur wordt opgelegd.

Heeft u vragen of heeft u advies nodig?

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met onze insolventieadvocaat Bert van Apeldoorn. Of maak een belafspraak.

Wet civielrechtelijk bestuursverbod

Voor bestuurders van een stichting gold al dat zij gedurende vijf jaar geen bestuurder van een stichting meer konden zijn na ontslag door de rechtbank (artikel 2:298 lid 3 BW).

Het bestuursverbod voor bestuurders van een B.V. is ingevoerd  per 1 juli 2016. De bepaling is opgenomen in artikel 106a e.v. van de Faillissementswet.

Door dit verbod kan een bestuurder gedurende een periode van maximaal vijf jaar niet tot bestuurder (of commissaris) van een rechtspersoon in Nederland worden benoemd.

Als het vonnis van de rechtbank onherroepelijk is geworden, zal de Kamer van Koophandel op verzoek van de griffier de bestuurder uit het handelsregister uitschrijven. De KvK publiceert op de website een overzicht van de opgelegde civielrechtelijke bestuursverboden.

Voor vragen over deze uitspraak of over de wet Civielrechtelijk Bestuursverbod kunt u contact opnemen met Bert van Apeldoorn of Sebastiaan van Leeuwen.

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises. Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises.