Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises
Dwalingsnadeel bij overname aandelen in een BV
De turboliquidatie biedt ondernemers de mogelijkheid om snel een bedrijf zonder activa te ontbinden. De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie legt nieuwe verplichtingen op aan bestuurders om de positie van schuldeisers te beschermen. Met deze regelgeving wordt transparantie vergroot, om misbruik en fraude bij liquidaties te voorkomen. Wat betekent dit voor ondernemers en schuldeisers?
Inhoudsopgave
Sinds 15 november 2023 is de ‘Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie’ van kracht. De turboliquidatie biedt ondernemers de mogelijkheid om snel een bedrijf zonder activa te ontbinden, en deze wet legt nieuwe verplichtingen op aan bestuurders om de positie van schuldeisers te beschermen. Met deze regelgeving wordt transparantie vergroot, om misbruik en fraude bij liquidaties te voorkomen.
Een turboliquidatie is een snelle en eenvoudige manier om een rechtspersoon te ontbinden wanneer er geen activa (baten) meer zijn. Dit betekent dat er geen activa zijn die nog te gelde kunnen worden gemaakt of die nog een waarde vertegenwoordigen. Het maakt daarbij niet uit of er nog schulden zijn. De rechtspersoon houdt direct op te bestaan, zonder dat een uitgebreide vereffeningsprocedure nodig is.
Onder de oude regels konden bedrijven zonder baten snel en eenvoudig worden ontbonden, zonder transparantie richting schuldeisers. Omdat schuldeisers geen zicht hadden op de financiële situatie van de (ontbonden) onderneming, bleven zijn vaak zonder verhaal achter. Schuldeisers konden proberen om het bestuur aansprakelijk te stellen op grond van onrechtmatige daad of bestuurdersaansprakelijkheid, maar dat is doorgaans een moeizaam en kostbaar traject. Een andere mogelijkheid was dat schuldeisers de rechtbank verzochten om de vereffening te heropenen, als zij achteraf nog een bate ontdekken. Maar ook dat is een lastige weg, omdat zij de bewijslast dragen en omdat de heropening alleen bedoeld is voor de vereffening van de resterende bate, niet voor de afwikkeling van de schulden.
Met de invoering van de Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie heeft de wetgever deze kwetsbaarheden in de oude wetgeving willen aanpakken. Bestuurders worden nu verplicht om een transparante verantwoording af te leggen over de financiële afwikkeling van hun bedrijf, waardoor schuldeisers meer zicht krijgen op de baten en schulden van de onderneming. Deze maatregelen moeten bijdragen aan een eerlijker proces en voorkomen dat de turboliquidatie wordt gebruikt om schuldeisers te benadelen.
De nieuwe wet biedt meer waarborgen voor schuldeisers door de invoering van de volgende maatregelen:
1. Deponeringsplicht: Bestuurders moeten binnen 14 dagen na de ontbinding financiële stukken deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit omvat een balans, een overzicht van baten en lasten en een beschrijving van de oorzaak van het ontbreken van baten op het tijdstip van de ontbinding. Indien aan de orde moet er ook uitleg worden gegeven over de wijze waarop de baten van de rechtspersoon te gelde zijn gemaakt en de opbrengsten zijn verdeeld en (indien aan de orde) de redenen waarom schuldeisers onbetaald zijn gebleven.
2. Schriftelijke kennisgeving aan schuldeisers: Bestuurders moeten schuldeisers schriftelijk informeren over de ontbinding en deponering van de stukken. Hiermee krijgen schuldeisers de kans om beter inzicht te krijgen in de financiële situatie van de onderneming en zich eventueel tegen de turboliquidatie te verzetten.
3. Civielrechtelijk bestuursverbod: Wanneer blijkt dat een bestuurder in de laatste 2 jaar eerder betrokken is geweest bij (een faillissement; of) een turboliquidatie waarbij niet werd voldaan aan de deponeringsplicht, of schuldeisers bewust werden benadeeld, kan de rechtbank op verzoek van het OM een bestuursverbod opleggen. Dit verbod kan maximaal vijf jaar duren en voorkomt dat de betrokken bestuurder andere ondernemingen kan besturen.
Voor bestuurders betekent de wet dat zij zorgvuldiger te werk moeten gaan bij turboliquidatie. Ze moeten transparant zijn over de financiële situatie van het bedrijf, en zorgvuldig nagaan of een turboliquidatie verantwoord is, of dat andere opties zoals faillissement, vereffening of schuldsanering meer passend zijn. Schuldeisers profiteren van de extra bescherming die de nieuwe wet biedt en krijgen meer inzicht in de financiële afwikkeling van het bedrijf.
Wilt u uw onderneming beëindigen via turboliquidatie, of heeft u vragen over uw verantwoordelijkheden en de nieuwe regels? Onze ervaren advocaten kunnen u adviseren over de stappen en begeleiden u bij een zorgvuldige en verantwoorde afwikkeling. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken wat voor u de beste aanpak is.
Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises
Onze advocaten delen hun visie, geven tips en houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de voor u belangrijke rechtsgebieden.