-
Aan welke eisen moet ontslag op staande voet voldoen?
Wij bespreken de verschillende manieren voor het opzeggen van een arbeidsovereenkomst, zodat u weet hoe en wanneer u hiertoe kunt overgaan. Wilt u advies of hulp bij het beëindigen van een contract? Wij vertellen u in een vrijblijvend gesprek welke stappen u kunt nemen en hoe dit in zijn werk gaat.
-
Aansprakelijkheid van scholen
Scholen kunnen aansprakelijk worden gesteld door leerlingen of hun ouders. Wij staan scholen bij die aansprakelijk worden gesteld.
-
Agri & Bulbs
Onze advocaten zijn bekend met de agrarische sector en weten dat snelheid in de bloembollenhandel en sierteelt geboden is. Of het nu gaat om een (kort) advies of een procedure bij het Scheidsgerecht, onze advocaten staan 24/7 voor u klaar.
-
Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
Op 25 mei 2018 wordt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. In het Engels heet de AVG General Data Protection Regulation (GDPR). De AVG is een Europese wet die rechtstreeks van toepassing is in alle lidstaten van de Europese Unie. De AVG wordt daarom ook wel de Europese privacywet genoemd. Tegelijk met de AVG treedt de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming in werking.
-
Ambtenarenrecht
Het ambtenarenrecht wordt toegepast bij overheidsinstellingen en regelt de verhoudingen tussen de ambtenaar en de overheidswerkgever. Het ambtenarenrecht wijkt sterk af van het reguliere arbeidsrecht. Ambtenaren hebben dan ook geen arbeidsovereenkomst, maar worden eenzijdig door de overheidswerkgever aangesteld.
-
Arbeid
Ons team treedt op voor zowel werkgevers als werknemers. Wij helpen kleine tot grote nationale en internationale ondernemingen, overheden en (onderwijs)instellingen maar staan ook klaar voor werknemers en ambtenaren.
-
Bedrijfsbeëindiging
De MKB-ondernemer heeft meestal een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv). De manier waarop het bedrijf beëindigd wordt, is afhankelijk van gekozen rechtsvorm.
-
Bedrijfsoverdracht
Veel MKB-ondernemers komen voor de keuze te staan tot verkoop van hun bedrijf. Een verkoop kan gerealiseerd worden door een fusie of door een overname. Een goede voorbereiding is van groot belang om ervoor te zorgen dat de bedrijfsoverdracht voorspoedig verloopt.
-
Besloten vennootschap
In Nederland zijn veel besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid (bv’s). Dat is, naast de eenmanszaak, de meest gekozen rechtsvorm voor een onderneming.
-
Bestuurdersaansprakelijkheid
De bv is als zelfstandige rechtspersoon aansprakelijk. Soms kan de bestuurder van een bv ook persoonlijk aansprakelijk zijn. Die aansprakelijkheid kan zowel ten opzichte van de bv zelf, dus intern, of ten opzichte van derden, dus extern, zijn.
-
Bestuursrecht
Onder het bestuursrecht valt de regelgeving waarin staat waar overheden zich aan moeten houden als zij besluiten nemen en regels voor de procedures over die besluiten.
-
Billijke vergoeding
In sommige situaties moet een werkgever bovenop de transitievergoeding ook een billijke vergoeding betalen, bijvoorbeeld als hij zich niet als goed werkgever heeft gedragen of een valse ontslaggrond heeft aangevoerd om een ontslag te realiseren. Ook bij een onterecht gegeven ontslag op staande voet, kan de werknemer ervoor kiezen om in plaats van terugkeer in zijn baan een billijke vergoeding te vorderen.
-
Concurrentie- en /of relatiebedingen
Een concurrentie- en/of relatiebeding beperkt de werknemer in zijn arbeidskeuze en leidt regelmatig tot discussies tussen de werkgever en werknemer. Wat zijn de regels? Onze arbeidsrechtexperts leggen het uit.
-
Disfunctioneren en ontslag
Disfunctioneren is een van de in de wet genoemde gronden waarom de werkgever de kantonrechter kan verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Voor een geslaagd beroep op deze ontslaggrond is nodig dat de werkgever een dossier opbouwt en zo aantoont dat de werknemer ongeschikt is voor zijn functie nadat de werkgever hem voldoende kans heeft gegeven zijn functioneren te verbeteren (verbetertraject).
-
Familie- en Erfrecht voor ondernemers
Familie- en erfrecht voor ondernemers een complexe zaak? Dat kan, maar bij SWDV bent u aan het juiste adres.
-
Goed onderwijsbestuur
Good governance in het onderwijs betekent dat de onderwijsinstelling behoorlijk wordt bestuurd. Om dit te waarborgen zijn er principes en best practices vastgelegd in een zogenaamde governance code.
-
Handelsvoorwaarden KAVB en Boomkwekerij*
Het handelsreglement KAVB en de handelsvoorwaarden voor de Boomkwekerij zorgen voor een solide basis voor het zaken doen in deze sectoren. Het vormt de basis voor correct handelen, zowel van de verkoper als de koper.
-
Handhaving
Gemeenten zijn belast met de uitvoering van circa 190 wetten; dat betekent vergunningen verlenen, toezicht houden en handhaven.
-
Hoe en wanneer kan je een arbeidsovereenkomst beëindigen?
Wij bespreken de verschillende manieren voor het opzeggen van een arbeidsovereenkomst, zodat u weet hoe en wanneer u hiertoe kunt overgaan. Wilt u advies of hulp bij het beëindigen van een contract? Wij vertellen u in een vrijblijvend gesprek welke stappen u kunt nemen en hoe dit in zijn werk gaat.
-
Insolventie
In ons team vindt u onder andere drie zeer ervaren advocaten die regelmatig door de rechtbank als curator worden aangesteld. Verder treden wij ook op als bewindvoerder. Wij kennen de praktijk dus van binnen uit!
-
Medezeggenschap op scholen
Het medezeggenschapsrecht voor scholen is geregeld in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). Op grond van de WMS is elke school verplicht een Medezeggenschapsraad (MR) te hebben. Medezeggenschap van ouders, leerlingen en personeel helpt de school beter besturen.
-
Ondernemen
Een ondernemer moet vaak snel beslissen, maar wil wel zeker zijn van zijn zaak. Een korte lijn naar een goed advies van iemand die de onderneming, branche en regio kent is dan een must. Ons team Ondernemen weet wat er speelt.
-
Onderwijs
Ons team is werkzaam voor onderwijspersoneel en (besturen van) onderwijsinstellingen in alle sectoren van het onderwijs: primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HBO, Universiteiten, UMC’s). Maar als er onderwijsrechtelijke vraagstukken spelen staan wij ook medezeggenschapsraden, raden van toezicht en gemeenten bij. Die diversiteit onderscheidt ons van andere kantoren. Onze kennis van alle partijen in de onderwijsbranche werkt in het voordeel van onze klanten, bijvoorbeeld aan de onderhandelingstafel, maar ook in een procedure.
-
Overheid
SWDV heeft een groot overheidsteam, dat zowel (semi-)overheden als ondernemers bijstaat. Wij zijn huisadvocaat van een aantal middelgrote (>150.000 inwoners) en kleinere gemeenten en van andere (semi)overheden in de regio. Ondernemers staan wij bij in hun relatie met de overheid.
-
Proceskostenvergoeding
Tijdens een rechtszaak worden kosten gemaakt om het proces mogelijk te maken. Denkt u hierbij aan: kosten van de rechtbank, kosten van de advocaat etc.
-
Regels zieke werknemers
SWDV begeleidt regelmatig werkgevers bij ziekte- en re-integratietrajecten. Onze experts op het gebied van arbeidsrecht maken u wegwijs in het ziekte- en re-integratieproces en laten zien wat uw rechten en plichten zijn.
-
Retentierecht
Bij SWDV horen we wekelijks verhalen over wanbetalers in de logistieke sector. Elke dag dat een klant niet betaalt kost u geld en helaas kan vrijwel iedere vervoerder of logistiek dienstverlener hierover meepraten. Toch hoeft u niet machteloos betalingen af te wachten.
-
Schuldhulpverlening aan zzp-ers en ex-ondernemers
Naast het uitvoeren van de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) bieden wij ook schuldhulpverlening aan ex-ondernemers aan.
-
Transitievergoeding
De transitievergoeding is een bedrag dat door de werkgever aan de werknemer wordt betaald. Een werknemer heeft recht op een transitievergoeding als hij in loondienst werkt en de werkgever hem ontslaat.
-
Vastgoed
De vastgoed- en bouwsector omvat een breed spectrum van verschillende soorten opdrachtgevers. Onze vastgoedklanten houden zich bezig met aankoop en verkoop van onroerend goed, huur, gebruik en commerciële exploitatie van vastgoed, aanneming van werk, projectontwikkeling, gebiedsontwikkeling, grondexploitatie en stedelijke herontwikkeling.
-
Vervoersrecht
Vervoersrecht omvat alle regels, wetten en verdragen rondom goederen- en personenvervoer. Het raakt meerdere rechtsgebieden, waaronder verzekeringsrecht, aansprakelijkheidsrecht en handelsrecht. Wetgeving rondom vervoersrecht bevat bepalingen over bijvoorbeeld vervoersovereenkomsten en aansprakelijkheid bij schade of verlies. Vaak gaat het om internationale zaken waarbij de tijdsdruk en financiële belangen groot zijn. Vervoersrecht hangt daarom veel samen met internationale wetgeving.
-
Waarom juridisch maatwerk onmisbaar is voor de logistieke dienstverlening*
Wegvervoerders bieden zich steeds vaker aan als logistiek dienstverlener. Juridisch gezien is dit geen vastomlijnd begrip, zoals een vervoersovereenkomst dat wel is.
-
Wat moet u weten over ontslagvergoedingen in het arbeidsrecht?
Als een arbeidsovereenkomst tot een einde komt, kunt u als werkgever te maken krijgen met diverse (ontslag)vergoedingen. Jeroen Dikker, gespecialiseerd in arbeidsrecht, bespreekt de vier soorten vergoedingen: de aanzegvergoeding, de vergoeding wegens onregelmatige opzegging, de transitievergoeding en de billijke vergoeding. Hij vertelt hoe u kunt voorkomen dat u een (hoge) vergoeding moet betalen en waar u op moet letten bij het sluiten van een overeenkomst.
-
Wegvervoerder aansprakelijk gehouden buiten de CMR*
Onder het nationaal en internationaal recht zijn er duidelijke afspraken over de aansprakelijkheid voor het vervoer van goederen over de weg. In Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek en het CMR verdrag staat dat vervoerders enkel aansprakelijk zijn voor schade of verlies en vertraging van de levering.
-
Welke partij moet laden en lossen volgens het vervoersrecht?*
Bij het verkeerd laden, stuwen en vastzetten wordt het gros van de schade aan vervoerde goederen veroorzaakt. In sommige gevallen ontstaat er zelfs schade aan het voertuig.
-
Wet arbeidsmarkt in balans
Op 1 januari 2020 treedt gefaseerd de Wet arbeidsmarkt in balans (‘de Wab’) in werking. Het doel van de Wab is om het werkgevers aantrekkelijker te maken om werknemers in vaste dienst te nemen.
-
Wet Bibob
Hieronder bespreken we de Wet Bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Wet Bibob) aan de hand van verschillende onderwerpen.
-
Wet Markt en Overheid
(Mei 2018)
De Wet Markt en Overheid wordt herzien, waarbij de mogelijkheid voor decentrale overheden om een algemeen belang besluit te nemen waarschijnlijk wordt beperkt.
-
Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP)
Bewindvoerder in het kader van de Wet schuldsanering natuurlijke personen.