Huurovereenkomst tijdig opgezegd?

Uitleg van een huurovereenkomst, is er tijdig opgezegd? Het komt vaak voor dat een huurovereenkomst in eerste instantie voor een periode van bijvoorbeeld vijf jaar wordt aangegaan, maar dat huurder en verhuurder gedurende die huurperiode al de huurperiode willen aanpassen. Zij stellen dan een aanvullende huurovereenkomst op. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is […]

Lees verder

Uitleg van een huurovereenkomst, is er tijdig opgezegd?

Het komt vaak voor dat een huurovereenkomst in eerste instantie voor een periode van bijvoorbeeld vijf jaar wordt aangegaan, maar dat huurder en verhuurder gedurende die huurperiode al de huurperiode willen aanpassen. Zij stellen dan een aanvullende huurovereenkomst op. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat die nadere afspraken duidelijk worden vastgelegd. Bij de beoordeling van overeenkomsten wordt niet enkel naar de tekst van de overeenkomst gekeken, maar ook naar de zin die partijen over en weer aan die aanvullende overeenkomst mochten toekennen en wat zij redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten. Dit oordeelde de Hoge Raad al in 1981.

Oorspronkelijke huurovereenkomst nog in stand?

In een recente uitspraak van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch is dit nog eens bevestigd. De stelling van de verhuurder dat de aanvullende huurovereenkomst door een te laat toegezonden bankgarantie niet tot stand was gekomen en zodoende de oorspronkelijke huurovereenkomst met de daarin vermelde verlengperiode nog geldig was, werd niet door het hof gehonoreerd.

Achterliggende doel bankgarantie

Het hof oordeelde dat de huurder, ondanks het feit dat de bank te laat heeft bevestigd dat de bankgarantie zou doorlopen, gelet op het achterliggende doel van het vragen van een bankgarantie, wel mocht uitgaan van de afgesproken verlenging van de huurperiode van 1 jaar en zodoende tijdig had opgezegd.

Heeft u vragen of heeft u advies nodig?

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met een van onze vastgoedadvocaten. Of maak een belafspraak.

Redacteur vakblad Huurrecht

Katja Loggen is redacteur voor het vakblad Huurrecht. In Huurrecht 2022, 5e editie schreef zij een artikel over deze uitspraak. Heeft u een vraag over aanpassing of aanvulling van een huurovereenkomst, bijvoorbeeld over het wijzigen van de opzeggingstermijn? Neem contact op met een van onze vastgoedadvocaten. Zij helpen u graag verder.

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises. Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises.

Andere interessante artikelen over vastgoed

Onze advocaten delen hun visie, geven tips en houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de voor u belangrijke rechtsgebieden.