Huurindexatie 2023 via het CPI inflatiecijfer is onredelijk

Het is gebruikelijk dat bij verhuur van bedrijfsruimte een huurindexatie wordt afgesproken op basis van het door het CBS uitgegeven CPI. In deze uitspraak van de kantonrechter Amsterdam krijgen huurders, die een lagere huurprijsindex vorderen voor het jaar 2023, van de rechter grotendeels gelijk. Inflatiecijfer voor juli 2022 door CBS aangepast Wat was het geval? […]

Lees verder

Inhoudsopgave

  1. Inflatiecijfer voor juli 2022 door CBS aangepast
  2. Huurstijging leidt tot onaanvaardbare gevolgen
  3. Huurindexatie in 2023 onaanvaardbaar?

Het is gebruikelijk dat bij verhuur van bedrijfsruimte een huurindexatie wordt afgesproken op basis van het door het CBS uitgegeven CPI. In deze uitspraak van de kantonrechter Amsterdam krijgen huurders, die een lagere huurprijsindex vorderen voor het jaar 2023, van de rechter grotendeels gelijk.

Inflatiecijfer voor juli 2022 door CBS aangepast

Wat was het geval? Het inflatiecijfer voor juli 2022 was door het CBS vastgesteld op 10,3%. Het CBS heeft echter vervolgens aangegeven dat de berekeningswijze aangepast diende te worden. Met de aangepaste berekeningswijze kwam CBS uit op een CPI tussen de 7,4 en 8,6%.

Huurstijging leidt tot onaanvaardbare gevolgen

De kantonrechter bepaalt dat er geen sprake is van onvoorziene omstandigheden, maar dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid in dit geval een huurstijging van 10,3% wel leidt tot onaanvaardbare gevolgen.

De verhuurder had een huurprijsindexatie vastgesteld met ter compensatie een cashback. Volgens de kantonrechter is deze compensatie onvoldoende, omdat de huur wel met 10,3% gestegen is en daardoor de huurstijging in het opvolgende jaar hoger zou uitvallen. De kantonrechter bepaalt de indexatie van de huur op 8%.

Heeft u vragen of heeft u advies nodig?

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Katja Loggen. Of maak een belafspraak.

Huurindexatie in 2023 onaanvaardbaar?

Gelet op deze uitspraak is de kans groot dat er veel meer huurovereenkomsten zijn waarbij de huurindexatie in 2023 naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Is dat bij uw huurovereenkomst wellicht ook het geval?

Katja Loggen-ten Hoopen van SWDV Advocaten is redacteur voor het tijdschrift Huurrecht. In haar artikelen bespreekt zij uitspraken over de huur van bedrijfsruimte. Heeft u vragen over de huurprijsindexatie in uw huurovereenkomst? Stel ze aan het team Vastgoed van SWDV Advocaten

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises. Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom onze expertises.